Tuesday, November 16, 2010

selamat hari raya qurban..

salam aidiladha especially to all d muslim visitors..moga raya kali ini memberi seribu keberkatan kpd kita.wpon braya d perantauan..ku gagahkn juga utk msk..tetiba terkenang rojak tambey yg slalu mak n ngah ku buat...so ts raya i jst make rojak tambey aka rojak india...plus the choc moist cake wic baked earlier on. dah muak mkn rendang ..kari..satay ..yg sewaktu dgn nya..psssstt n the best part is..1st time jgk aku gamble buat.mlm tadi dah call my beloved mother...asked for d 'how to'..podicit rupanya sanang jer recipe nye..n importantly..adunan cucur tu kena betol..baru ada rase ala2 india punya cucur..heheh. cumanya aku lupa nk goreng ayam..wic i knw kalu ade ayam goreng n potong kecik2..gaul sama bahan2 lain nyaa.. perghhh mmg kaww gitu..mcm style rojak kuchey kt kuchingg laa...slurpp..terliur la pulak imagine rojak kuchey....apa2 pn hajat ku utk mkn rojak tambey recipe mak ku tercapai la kali nie..yilekk....!!

Kek Coklat
Bahan²

1 cwn serbuk koko (ts time i guna van houten)
1 cwn air
½ cwn gula kasar
250 gm mentega
230 gm tepung naik sendiri
6 biji telor
360 gm gula halus
1 sudu teh esen vanilla

Topping

Half of the cooking coklat bar (apa2 jenama can do)
4 sudu mkn susu pekat
1 sudu makan myk masak
Secubit garam
2 sudu besar esen vanilla
*note : recipe asal guna serbuk koko jgk..kali nie jer coba customize guna cooking coklat.

Cara Membuat :
1/ Campurkan serbuk koko, air & gula kasar.Panaskan di atas api kecil sehingga larut.Biarkan sejuk.
2/ Pukul mentega & gula halus sehingga kembang.Kemudian masukan telur satu persatu.
Pukul lagi.
3/ Masukkan esen vanilla & tepung naik sendiri sedikit demi sedikit.
4/ Akhir sekali masukkan adunan koko tadi & gaul hingga sebati.
5/ Bakar dlm oven selama 25 – 30 minit atau boleh juga dikukus.(lagi sedap kalau kukus)

Utk topping:
1/ Pukul semua bahan topping sehingga lembut. Panaskan di atas api yg kecil selama 3 minit.Angkat dan terus sapukan ke atas kek yg telah masak & sejuk tadi.





Rojak India
Bahan-bahan A :
Timun (potong kecil)
Sengkuang (potong kecil)
Mihun Halus (dicelur)
Taugey (dicelur)
Tauhu Kering (potong kecil)
Ayam Goreng (potong kecil) 

Bahan untuk cucur (B)
Cili kering (1 keping)- d tumbuk
Bawang merah (1 ulas)-d tumbuk
Bawang putih (2 ulas)- d tumbk
Campuran Jintan Manis & Jintan Putih (1 sudu teh)
Tepung Gandum
Tepung Beras (sedikit shja)
Air (utk adunan)
*bahan2 tumbuk d adun sekali dgn tepung (sama spt membuat cucur) & d goreng.
Hiris apabila dah sejuk.

Bahan untuk kuah (C) :
Bawang Merah (4 ulas)
Bawang Putih (5 ulas)
Cili Kering (dlm 4 keping)(rendam dgn air panas dulu)
Lengkuas (2 inci)
Serai (2 batang)
*bahan2 utk kuah d atas d blend bersama

Keledek manis aka sweet potato aka keribang (d rebus dan d lecek)
Kacang goreng (stgh cawan & d blend)


Cara Membuat :
Tumis bahan2 A hingga naik bau.Kemudian, masukkan sedikit air.
Bila air dah menggeledak, masukkan kacang tumbuk. Masukkan keledek.
Masukkan sedikit air asam jawa, garam & gula secukup rasa.
*kepedasan terpulang pada citarasa masing..nak lagi pedas..bubuh cili byk2..cili hidup can do..

Cara Penyediaan :
Campur sume bahan A dan B.
Tuang kuah keatasnya dan bersiap sedia la untuk d makan

No comments:

Post a Comment

/* Variable definitions for tynt insight -copyrights