Monday, May 24, 2010

ada beriani..???

Ayam Beriani
Dalca
Acar Buah + Belimbing Tunjuk

salam all..ahad lepas penghuni ss2e/3 mkn besar..heehee takle besar mana pon...jst cuba memasak nasi beriani ayam resipi dr chef hanieliza..jgn tatau..i ade  5 koleksi buku masakan die..hahaha..out of all the resipi..malangnya i baru jer try nasi dagang n latest ni nasi briani.hehe jgn marer..so the nasik turned out well..alhamdulillah..as i noticed my hubby, my adik n my kids all lurvee it...my ppg siap ckp..'eh x pernah2 mummy masak nasi nie..kalu slalu mcm nie baru besttt ..baru kitaorng mao mkn byk2..' ..
ermm kecik2 dh pandai bodek..!!
side dish lain was dalca & acar buah belimbing to complete d lunch treat..opsss popadom jek tak der..tak smpt nak carikla dlm minit2 kecederaaann..watever..janji perot masing2 kenyang kan kan..alhamdulillah.:)

Nasi Beriani Ayam
Bahan


1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
2 s/b rempah beriani [bancuh dgn sedikit air]
2 biji buah tomato [potong dadu]
3 biji cili merah [potong 2]
3 biji cili hijau [potong 2]
100 gm daun pudina ]
100 gm daun sup ] potong kasar]
100 gm daun ketumbar ]
1 liter air
1 cawan susu cair
2 s/b minyak
4 s/b minyak sapi
kismis
garam
1 s/b pewarna kuning [bancuh ngan sedikit air]


Bahan tumis


5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] hiriskan
2 cm halia ]
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga


Cara.


1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam rice cooker pot. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuh dan akcau. Masakkans ehingga naik minyak.
3. Masukkan daun yg dipotong kasar dan cili merah & cili hijau.
4. Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendideh sekejap.
5. Masukkan beras dan alihkan periuk dalam rice cooker.
6. Bila dah nasi kering, titikan pewarna kuning dan biarkan kering lagi.
7. Bila telah kering gemburkan nasi perlahan supaya beras tak patah.

1 comment:

/* Variable definitions for tynt insight -copyrights