*(utk sebungkus meehon - mkn untuk 5-6 org)
Bhn A
Bwng Putih (5 ulas)
Bwng Merah (4 ulas)
Bwng Besar (1 ulas)
Udang kering (1 sudu besar)
Belacan (1 sudu besar)
Kepala Udang Payak (dlm 20 kepala)
Cili Padi (4)
Cili Hidup (2)
*jika mahu pedas boleh tambah cilinya
Pati belacan (brand Knorr or Maggi)
Pati ayam (brand Knorr or Maggi)
Bhn B
Bhn B
Meehon (celur)
Sotong Kembang (celur + hiris kecil)
Timun (hiris kecil)
Kacang Tumbuk
Cara Membuat :
1/ Kisar bhn A d atas. Tumis hingga naik bau.2/ Di periuk yang berlainan, rebus kepala udang.
3/ Air rebusan di tuang ke dalam tumisan. Masukkan 2 sudu besar pati belacan (brand Knorr) dan satu sudu kecil pati ayam (brand Knorr)
4/ Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis sedikit.
5/ Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6/ Akhir skali masukkan tepung jagung sesedang pekat.
7/ Angkat & hidang bersama bhn B.
Selamat mencuba..ni saye masak time pagi raya haji 2009...ada customized skit based on selera masing2..so setakat nie jer recipe sempat sye upload kan..andai kata sye rajin mencoba recipe best2.. sye share2 lagi la yer..sokong tak mem Ji...heheh..oh yesss..nk carik recipe2 sedap n hebat..hah jom kita terjah blog nie..>> dapurkuberasaplagi.blogspot.com
No comments:
Post a Comment